8.9286
7.4125
1538
410.135
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Gelinen tarih itibarıyla yaklaşık 30 bin yapı kayıt belgesi aykırılık nedeniyle iptal edilmiştir ve bu yapılara ilişkin de hukuki süreç başlatılmıştır. Yeni bir imar barışı süreci şu an için söz konusu değil." dedi.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikle, imar barışı kapsamına giren binalara güçlendirme izninin çıkmasını değerlendiren Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, "Bu binaların bazılarının yıkılana kadar ayakta kalması risk oluşturuyordu. İlgili değişiklik, kentsel dönüşümü hızlandıracak çok önemli bir hamledir. Güçlendirmenin önündeki diğer engeller de en kısa sürede kaldırılmalıdır" dedi.
İmar barışından faydalanmak isteyen 20 bin bina, çürük olduğu gerekçesiyle olumsuz yanıt aldı.
İmar Barışı uygulaması kapsamında, 81 ilde, mevzuata aykırılığı tespit edilen 20 bin 158 kişi ile belge bedelinin tamamını verilen süre içerisinde yatırmayan 10 bin 300 kişinin belgelerinin iptali gerçekleştirildi.
Elazığ’daki 6.8’lik sarsıntının neden olduğu yıkım, kaçak yapıları yasal hale getiren İmar Barışı’nı yeniden gündeme getirdi. Uzmanlara göre ülke genelindeki birçok yapı güvenli olmaktan uzak. İmar Barışı ise yeni facialara kapı aralıyor.
İmar Barışı’nda süreç 31 Aralık 2019 itibariyle sona ermişti. Antalya'da 190 bin 951 Bina barıştan yararlanarak Yapı Kayıt Belgesi verildi. Müfettişlerce yapılan denetimlerde 510 belge iptal edildi. Denetimler ülke çapında devam ediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 31 Aralık 2017'den önce yapılmış, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için hayata geçirilen imar barışından faydalanmak için başvuran vatandaşların Yapı Kayıt Belgesi bedelini yatırma süresi 1 Temmuz'da uzatılmıştı. Süre yarın sona eriyor.
DAHA FAZLA HABER GÖSTER